10 Jan 2010

Dancer in the Dark

"You don't need eyes to see"

Lars von Trierin mestariteos, musikaalielokuva Dancer in the Dark kertoo siirtolaisnaisesta Selma Jezkovasta (Björk), joka muuttaa Amerikkaan poikansa kanssa paremman elämän toivossa. Eletään vuotta 1964 ja Selma työskentelee pitkiä päiviä tehtaalla säästäen rahaa poikansa Genen (Vladica Kostic) leikkausta varten. Selmalla on sairaus, joka ennen pitkää vie häneltä näkökyvyn kokonaan ja sama kohtalo odottaa hänen poikaansa. Leikkauksen avulla pojan näkö kuitenkin pelastuisi. Köyhä Selma asuu poikansa kanssa vuokratussa asuntovaunussa poliisi Bill Houstonin (Bill Morse) tontilla. Hiljalleen näkönsä menettävä Selma rakastaa musikaaleja ja kehittelee tehtaalla kuulemistaan äänistä päässään musikaaleja, paeten karua todellisuutta. Tehtaalla työskentelee myös Selman ystävä Kathy (Catherine Deneuve), jota Selma kutsuu Cvaldaksi sekä ujo Jeff (Peter Stormare), joka haluaisi Selman itselleen. Kun naapurin poliisi Bill syyttää Selmaa säästöjensä varastamisesta, Selman elämä muuttuu traagisella tavalla.


"In a musical nothing dreadful ever happens"

"I listen to my heart"


(kuvat googlen kuvahausta)


Björk loistaa Selman roolissa. En edes näe Björkia, näen vain Selman. Valitettavasti emme ehkä enää koskaan tule näkemään Björkia valkokankaalla. Björk on kertonut antautuneensa Selman rooliin niin totaalisesti, että ei enää pystynyt palaamaan roolistaan todellisuuteen kuvausten ja vapaa-ajan välillä. En ihmettele Björkin päätöstä olla enää ikinä näyttelemättä, sillä Selman rooli on äärettömän rankka. En ole koskaan itkenyt missään elokuvassa niin paljon kuin tässä elokuvassa. Tämä on raastavan järkyttävä elokuva, joka jokaisen tulisi kuitenkin nähdä. Elokuvan virkistävän erilaisesta musiikista vastaa tietenkin - kukas muu kuin iki-ihana Björk.


7 comments:

 1. Tää on kyllä ihana elokuva! <3 Meinasinpa muuten viikonlopun ratoksi kirjoitella juuri löytämästäni True Bloodista, mutta onneksi aloin hieman tutkia asiaa, niin olit jo kauan sitten about samoista asioista kirjoittanut postauksen...! :D kehittelen tässä asiaan nyt sitten vähän eri lähestymiskulman ensin.

  ReplyDelete
 2. Minulla on edelleen tämä näkemättä, joten kiva kun muistutit :)

  ReplyDelete
 3. W: niin on. Heh :D

  Paivi: noniin mars katsomaan se ! :D

  ReplyDelete
 4. Olen joskus nähnyt tämän osittain, loppupuolen. Siitä on aikaa, mutta sen ahdistavuus on jäänyt mieleen :S Pitäisi katsoa kyllä uudestaan ja KOKONAAN!

  ReplyDelete
 5. Maria: Kannattaa tosiaan katsoa kokonaan.

  ReplyDelete
 6. Tavattoman hieno elokuva, joka jää mieleen luultavasti ikiajoiksi. Samalla ehkä rankin leffa, jonka olen nähnyt Breaking the Wavesin ohella.

  ReplyDelete
 7. lumiomena: Niin on. Breaking the Waves -leffaa en olekaan nähnyt, joten täytyy pistää se sille alati kasvavalle listalle :D

  ReplyDelete

Say hello, we'll appreciate it!