30 Sept 2011

Tori Amos @ Helsingin Jäähalli


Tori Amosin Night of Hunters -kiertue starttasi toissailtana Helsingistä. Lämppärinä toimi Mark Hole, mutta saavuimme Jäähallille vasta silloin, kun mies oli jo lopettelemassa settiään. Seisomapaikkoja ei keikalle ollut, mutta istumapaikat olivatkin tässä tapauksessa positiivinen juttu. Istumapaikkamme olivat tosin liian kaukana (kyllä rivi 21 on aivan liian kaukana!), mutta sieltä näki kuitenkin lavalle ja kaikki kuului moitteettomasti. Kamera jäi koko seurueelta kotiin, joten postauksen kuva ja videot on siis kalastettu netin uumenista. Keikka alkoi uuden levyn avausraidalla Shattering Sea, aivan kuten aavistin. Sitä seurasi yksi illan suurimmista yllätyksistä: Graveyard. Hymyilyttävää oli, että Tori ensin unohti aloittaa Graveyardin, koska oli niin innoissaan. Kiva, että joku sai sen myös ikuistettua: 


Koko keikka oli uskomattoman, sanoinkuvaamattoman upea, vaikka  hieman yli kaksi tuntia kestänyt keikka tuntuikin loppuvan aivan liian lyhyeen. Torin ääni kuulosti upealta ja jousikvartetti toimi pianon kanssa loistavasti. Saimme kuulla jotain erityistä, sillä suomalaisten toive oli kuultu ja  John Philip Shenale oli tehnyt Cruelista upean sovituksen, vaikka Tori ja Apollon Musagète olivat aluksi ajatelleet ettei se ole mahdollista.  

 CRUEL
STAR WHISPERER

Cruelin lisäksi minulle suurimpia kohokohtia olivat Marianne, Sister Janet, Winter ja uudelta levyltä Fearlessness sekä Star Whisperer. Kun Sister Janet alkoi kädet lennähtivät hämmästyksestä auenneen suun eteen, silmät suurentuivat lautasen kokoisiksi ja taisin jopa hieman hypähtää tuoliltani ilmaan. Ilmeeni ja reaktioni olisivat siis varmasti olleet näkemisen arvoiset. Iho oli kananlihalla tuolloin, ja suurimman osan  keikasta. Onnellinen hymy oli kasvoilla koko ajan ja viimeistään Winter sai silmät kunnolla kyyneliin. Koko settilista oli erittäin mieluinen ja sisälsi jo mainittujen erityisten kohokohtien lisäksi paljon muutakin maininnan arvoista. Koska yritän pitää tämän jokseenkin lyhyenä, aivan kaikkea en kirjoita, sillä siinä tapauksessa tästä tulisi romaani. Mutta katsokaa ja kuunnelkaa lisää itse:


BAKER BAKER


 

Keikalla kuultiin Torin ja Apollon Musagèten yhteistyötä ja Toria soolona. Tapansa mukaan Tori soitti myös coverin, joka oli tällä kertaa upea versio U2:n biisistä Running To Stand Still. Paljon parempi kuin alkuperäinen! Encoreja saatiin kaksin kappalein. Toisen encoren loppupuolella oli aika toiveille, mikä sai aikaan melko epäselvän huutomyrskyn. Lopulta Tori sai kuitenkin kiinni yhdestä: Silent All These Years. Tämän jälkeen keikka päättyi uuden levyn lopetusraitaan Carry. Tuli siis varmaan jo selväksi, että rakastin keikan jokaista ikimuistoista sekuntia. Illan voi tiivistää näihin sanoihin: "You will not ever be forgotten by me".

CARRY
 

 Setlist:
Shattering Sea
Graveyard 
Suede
Baker Baker
Fearlessness
Mrs. Jesus (solo)
Marianne (solo)
Tuning - improvisation (solo)
Girl Disappearing
Cloud On My Tongue
Star Whisperer
Running To Stand Still (U2 cover, solo)
Sister Janet (solo)
Caught A Lite Sneeze (solo)
Cruel
Nautical Twilight
Snow Cherries From France
Winter

Encore
A Multitude of Shades (Apollon Musagete Quartet piece)
Your Ghost

Second encore
Mr. Zebra (solo)
Tear In Your Hand (solo)
Silent All These Years (solo)
Carry


P.S. Minulla oli soittimessa vain viisitoista Torin biisiä, joita kuuntelin junamatkalla Helsinkiin, ja kahdeksan (!) niistä soitettiin illan keikalla. Oikeasti, miten voi olla mahdollista!? Niihin kuuluivat muun muassa illan superyllätykset Graveyard ja Sister Janet. Onkohan minulla jotain salaperäisiä kykyjä.. "Maybe I'm a witch.." 


Oh dear, I wrote a  lot although I tried to keep it short.. Well, this translation I really am keeping short. Tori Amos started her Night of Hunters -tour from Helsinki two nights ago. It was so amazing and magical that no words can do it justice. You can see the setlist above and various videos from the gig (some audio too). She played songs with the Apollon Musagète String Quartet and a few solo. Highlights for me were "Cruel", "Marianne", "Sister Janet", "Winter" and "Fearlessness" and "Star Whisperer" from the new album. "Cruel" was a request from Finland and Tori said that she thought it couldn't be done but she had asked John Philip Shenale to arrange it for the quartet. He did a great job and it sounded spectacular! On the whole the evening can be summed up in these words: "You will not ever be forgotten by me".

P.S. I had only fifteen Tori songs on my mp3 player that I was listening to while I was traveling to Helsinki and eight of them were played live! I mean seriously, what are the odds!?

------------------------------------------------- 

P.S.S. There's more and more videos from the gig in youtube so I'm adding some here too so bear with me.

4 comments:

 1. Niin kaunis keikka varmasti, uskon! Katsoin videomateriaaliakin - vakuutti. Jousikvartettikin toimi vaikuttavalla tavalla.

  ReplyDelete
 2. http://www.youtube.com/watch?v=DfFwFTd3LRw

  Palanen (noin 2 min) Winteristä joka löytyi youtubesta. Aivan uskomaton keikka.

  ReplyDelete
 3. Melkein tuli kylmänväreet tätä lukiessa! :D Ja kun pikkosiskolta tuli keikan aikana lyhyt viesti Winteristä :)

  ReplyDelete
 4. Anonyymi: Juu, olen katsonut kaiken mitä Helsingin keikalta löytyy ja lisää tulee koko ajan. En laittanut tuota postaukseen, koska oli vain osa biisiä. Keikka oli kyllä jotain sanoinkuvaamatonta.

  J: Oli, oli <3 Joo ja mä vähän lisäilin pari videota vielä.. ja varmaan vielä lisää jos hyvälaatuisia vielä tulee monta youtubeen. En vaan osaa lopettaa :D

  Yellow Lizard: Hih, Tori can do that to you :D

  ReplyDelete

Say hello, we'll appreciate it!