12 Apr 2011

Mona Lisa Smile


Yksi suosikkielokuvistani on Mike Newellin ohjaama, naisten asemasta kertova Mona Lisa Smile, joka sijoittuu vuoteen 1953. Toisen maailmansodan aikana naiset kävivät töissä, mutta miesten palattua sodasta naiset palasivat takaisin kotirouviksi.  Perhettä ja perinteitä vaalittiin ja naisen ainoa velvollisuus oli huolehtia miehestään ja lapsistaan. Naiset opiskelivat yliopistossa, mutta koulutusta ei pidetty arvokkaana eikä sen kuulunut johtaa mihinkään. Päämääränä oli avioliitto ja kotiäidin rooli. Hyväksyttäviä ammatteja naisille olivat lähinnä opettaja, sihteeri ja sairaanhoitaja. 

Elokuvassa asenteiltaan edistynyt taidehistorian opettaja Katherine Watson (Julia Roberts) saapuu Wellesleyn yliopistoon aikomuksenaan opettaa maan fiksuimpia naisia ja muuttaa asioita. Hän törmää kuitenkin hyvin konservatiivisiin sääntöihin ja perinteisiin. Yhdenmukaisuutta ylistetään eikä yksilöllisyydelle ja edistyksellisyydelle ole sijaa. Katherine muuttaa samaan taloon puheteitoa, lausuntoa ja ryhtiä opettavan Nancy Abbeyn (Marcia Gay Harden) ja terveydenhoitaja Amanda Armstrongin (Juliet Stevenson) kanssa. Katherinen oppilaiden joukossa ovat ystävykset Elizabeth "Betty" Warren (Kirsten Dunst), Joan Brandwyn (Julia Stiles), Giselle Levy (Maggie Gyllenhaal) ja Connie Baker (Ginnifer Goodwin), jotka eroavat toisistaan suuresti. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, Katherine opettaa tytöt katsomaan asioita uusin silmin ja he puolestaan opettavat jotain Katherinelle. 

                        
                         - It says here that you're pre-law. What law school are you going to go to?
                         - I hadn't really thought about that. After I graduate, I plan on getting married. 
                         - And then?
                         - And then... I'll be married.  


While our mothers were called to workforce for Lady Liberty. It is our duty- nay, obligation to 
reclaim our place in the home, bearing the children that will carry our traditions into the future. 
One must pause to consider why Miss Katherine Watson, instructor in the art history department 
has decided to declare war on the holy sacrament of marriage. Her subversive and political 
teachings encourage our Wellesley girls to reject the roles they were born to fill.

                         
Mona Lisa Smile on hieno elokuva naisten oikeuksista ja valinnanvapaudesta. Oman valinnan tekeminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on kunnioittaa toisten valintoja, vaikka ne eroaisivat täysin omistasi. Mona Lisa Smile on naisten elokuva, vaikka toki miespuolisiakin henkilöitä elokuvasta löytyy (Dominic West, John Slattery, Topher Grace, Jordan Bridges). Tori Amos tekee pienen roolin elokuvassa häälaulajana. Ja kukapa olisi parempi valinta naisten oikeuksista kertovaan elokuvaan kuin Tori Amos. Trailerin sijasta linkitin tähän loppuun pätkän Torin esiintymisestä elokuvassa (ei sisällä mitään suurempia spoilereita). Trailerin näkee halutessaan täältä.Mona Lisa Smile is a great movie about a woman's right to choose. It's set in the year of 1953 when a woman's only obligation was to take care of her husband and children. You could go to college but your education wasn't important. What was important was finding a man. In the movie Katherine Watson (played by Julia Roberts) comes to Wellesley to teach the brightest women in the country and change things. She has to battle the very strict and conservative rules and traditions of the establishment, of the society. Among her students are a group of friends very different from each other (Julia Stiles, Kirsten Dunst, Ginnifer Goodwin, Maggie Gyllenhaal). Instead of a trailer I put a clip from the movie where Tori Amos sings (no spoilers). I couldn't think of a better woman for that little role.

4 comments:

  1. Tää on kyllä mahtava leffa. Pitäiskin katsoa joskus uudestaan. :)

    ReplyDelete
  2. Mä tykkään tästä kanssa niin! Ja ne hiukset ja puvut ja punainen huulipuna, ah:)

    ReplyDelete

Say hello, we'll appreciate it!